Pubers zijn vaak een lastige tijd in de opvoeding. Je wilt natuurlijk altijd je lieve, sociale en leuke kind behouden maar dat is niet mogelijk. Iedereen verandert maar dat betekent niet dat het niet nog steeds dat kind is. In dit artikel wil ik u wat tips geven om goed met de puberteit om te gaan.

Om te beginnen moet u nooit het vertrouwen verliezen in uw kind, zelf begrijpt hij/zij het ook soms niet. Laat ook zien dat je snapt wat hij door maakt en dat je er voor hem/haar wilt zijn. En geloof me, het komt allemaal naar mate het kind volwassen wordt echt wel goed.

Het is ook belangrijk om geen afspraken te maken waar alleen jij als ouder het mee eens bent. Dit geeft allemaal ruzie’s, discussies en conflicten die makkelijk te voorkomen zijn. Op moment dat uw kind naar een verjaardag/feest gaat en jij wilt dat jullie om 11 uur het kind gaan ophalen, maar het kind wilt dat het om 1 uur. Je kan dan wel ruzie gaan maken maar het is beter om altijd afspraken te maken die beiden tevreden stemmen. Zo behoud je de controle over het kind en weet je ook dat je elkaar kan vertrouwen.

Geef je kind ruimte om zich te ontwikkelen tot de persoon die hij moet gaan worden, maar ondersteun hem wel altijd. Een kind kan natuurlijk wel een grote mond geven of net doen alsof niks hem raakt, maar zal altijd iets van liefde en steun nodig hebben en willen ontvangen van zijn/haar ouders. Daarnaast wanneer de puber allerlei emoties bij je oproept, leg dit dan niet bij de puber neer want dat is nummer 1 reden van de problemen die er kunnen ontstaan.

Dus ook al zijn er problemen, laat altijd zien dat je altijd van de puber houdt, wees er voor hem en wees nieuwsgierig (maar niet te) in waar hij/zij mee bezig is en hoe het gaat. De puber houd van jullie als ouders en andersom, onthou dat altijd.