Opvoeden, het is een lastige taak die u als ouder heeft. In dit artikel wil ik u wat tips geven waarvan ik denk dat u er wellicht wat aan kan hebben.

Een kind kan ook moe, op en negatief worden. Voorkom dit door in het leven van uw kind rust en regelmaat te brengen. Geef ze een stabiele nachtrust, een schone leefomgeving en geef het kind ook een veilige plek waar hij/zij zich goed op het gemak kan voelen. Creƫer een omgeving waar het duidelijk is wat wel en niet mag. Wees daar ook consequent in, kinderen voelen heel goed aan wanneer ze een spelletje met je kunnen spelen.

Een kind heeft er ook geen baat bij dat u hem als ouder gaat vergelijken met andere kinderen, of dat u zelf gaat vergelijken en daar moeite mee heb. U voed op, op uw eigen manier en als andere kinderen wat andere manieren hebben dan die van u maakt dat niet uit. Accepteer het feit dat opvoeden een moeilijk traject is en het nooit perfect zal gaan.

Geef een kind toepasselijke verantwoordelijkheid, geef ze niet teveel maar ook niet te weinig. Laat ze daarin ook fouten maken en daar van leren. Geniet daarnaast van de dag en geniet van het leven met je kinderen. Iedere ouder zal begrijpen als er dingen fout gaan, je in schaamtevolle posities komt met je kind of dat je even er klaar mee bent. Maar als je dat feit accepteert dat het gebeurt zal je een stuk relaxter er onder worden.

De laatste tips die ik wil geven zijn als eerste; laat je kind zijn/haar talenten ontdekken en ontwikkelen. Een kind die kan doen waar het goed in is, is een gelukkig kind. Het zal jouw als ouder ook helpen in de opvoeding, want een kind die mag doen wat het leuk vind, zal jou als ouder ook dankbaar zijn en in de pubertijd bijvoorbeeld ook meer voor rede vatbaar. Als laatste, leer je kind optimistisch zijn. Laat ze kijken naar het positieve in het leven maar ook wel realistisch. Het is natuurlijk niet altijd allemaal leuk en top in het leven.