In Nederland is er geen leeftijdsgrens voor het gaatjes laten schieten in de oren van kinderen. Sommige juweliers stellen echter zelf een leeftijdsgrens in van bijvoorbeeld drie maanden, of vijf a zes jaar. De meningen zijn verdeeld over of het wel verantwoord is om gaatjes te laten schieten bij een baby. Dit is omdat het kind er zelf nog geen zeggenschap over heeft en men het zielig vindt. Wie zelf wel eens oorbellen heeft laten schieten, kan beamen dat het eigenlijk helemaal geen pijn doet. Vooralsnog is het iets dat je goed moet overwegen. Wat vind jij van oorbellen bij jonge kinderen? Hoe vind je het staan en wat vind je van het principe?

Bereid je kind voor

Wanneer je kind al wat ouder is en zelf kan beslissen of het gaatjes wilt of niet, is het goed om haar hierop voor te bereiden. Wees eerlijk, en vertel dat het wel eventjes pijn kan doen. Gaatjes schieten gaat echter heel erg snel en de oorbellen zitten erin voordat je er erg in hebt. Daarna blijft er echter nog wel even een branderig gevoel over. Het kan verstandig zijn om de twee gaatjes tegelijkertijd te laten schieten. Als het voor het kind dan toch iets pijnlijker is dan verwacht, dan is het in ieder geval in een keer over. Hiermee heb je ook niet de kans dat je dochter na het eerste gaatje niet meer durft.

 

Oorbellen uitkiezen

Maak het gaatjes schieten leuk door eerst samen oorbelletjes uit te kiezen. Tegenwoordig zijn er erg leuke zweerknopjes te koop wat de hele onderneming een stuk leuker maakt. De eerste zes weken zit je namelijk toch vast aan die eerste oorbelletjes. Je hebt natuurlijk de standaard zilveren en gouden zweerknopjes, maar je kan ook kiezen voor een knopje met een gekleurd steentje erin.

Ook lieveheersbeestjes, bloemetjes, en sterretjes zijn altijd populair. Is je kind fan van Frozen? Ook sneeuwvlok zweerknopjes zijn tegenwoordig te vinden. Wanneer je kind zelf de oorbelletjes mag uitkiezen, zal ze waarschijnlijk blijer en trotser zijn met het uiteindelijke resultaat. DC Zilver Juwelier heeft veel unieke zilveren oorbellen, ook voor kinderen!

 

Voorkom te allen tijde ontstekingen

Bedenk dat het na het schieten van gaatjes belangrijk is om regelmatig de oorbelletjes een kwartslag te draaien en om deze te ontsmetten. Op deze manier voorkom je dat de oorbellen vastgroeien of dat er ontstekingen ontstaan.