Wanneer het einde van je zwangerschapsverlof in zicht komt en jij dus weer snel teruggaat naar het werk dan wordt het tijd om op zoek te gaan naar een opvang voor je kind. De eerste dag dat jij je kind bij een opvang achterlaat kan zorgen voor een brok in je keel en een naar gevoel. Hoewel dit volkomen normaal is, is het verstandig om hier zo goed mogelijk mee om te gaan. Wij zetten alvast een aantal tips op een rij hoe jij dit op de beste manier aanpakt.

Kies een opvang waar jij je 100% goed bij voelt

Zoek alle mogelijke opvanglocaties op welke mogelijk zijn om jouw kind naartoe te brengen. Doe eerst een grove analyse naar de verschillende kinderopvangen en ga vervolgens langs bij de plekken waar jij een goed gevoel bij hebt. De grove analyse kun je vaak al online doen. Kijk bijvoorbeeld bij deze kinderopvang op de over ons pagina voor alle handige informatie. Bij iedere opvang kun je spreken met de mensen die daar werken, maar natuurlijk ook eventueel met andere ouders. Probeer goed te luisteren naar wat er wordt gezegd, het beeld dat je van de opvang krijgt en voornamelijk of je er een goed gevoel bij hebt.

Er zijn veel factoren die bepalen of je wel of niet voor een kinderopvang kiest, zoals prijzen, locatie en nog veel meer. Toch blijft de belangrijkste factor of jij een goed gevoel hebt bij de kinderopvang. Wanneer jij je zoontje of dochtertje er namelijk achterlaat dan wil je er zeker van zijn dat je niet met vervelende gevoelens wegrijdt.

Realiseer je dat je moet wennen

Dat het de eerste keer het moeilijkste is om je kind achter te laten bij een opvang is een feit. Ook daarna zal het nog eens moeilijk aanvoelen, maar het is belangrijk om je te realiseren dat dit een kwestie van wennen is. Geef het dus gewoon de tijd die het nodig heeft en je zult vanzelf merken dat het makkelijker zal worden. Vergeet ook niet dat je kind in de toekomst naar school zal moeten, verder zal opgroeien en je hem of haar dus nog vaker zult moeten achterlaten.

Handige tips om je verder te helpen

  • Doet de opvang aan een schriftje waar de dagelijkse zaken in worden bijgehouden? Dit is een handige methode om op de hoogte te blijven van wat je zoontje of dochtertje de hele dag aan het doen is.
  • Het is een leuk idee om je kind iets mee te geven dat naar jou als moeder ruikt. Dat kan een sjaal zijn of misschien een knuffelbeer die ze elke dag mee kunnen dragen.
  • Realiseer en accepteer dat het ook voor je kind belangrijk is om te wennen.
  • Maak duidelijke afspraken met de opvang en zorg dat je overal goed van op de hoogte bent. Zo voorkom je verrassingen en door alles goed te weten hoef jij je minder zorgen te maken.