Je hebt het niet altijd in de hand, maar de meeste vrouwen kunnen zelf aangeven of ze thuis of in het ziekenhuis willen bevallen. Deze situaties zijn ook weer heel verschillend. Wanneer je thuis gaat bevallen heb je bijvoorbeeld minder pijnbestrijding tot je beschikking. Maar aan de andere kant heb je wel alle privacy die je op dat moment wilt. En het is mogelijk om in bad te bevallen. Heb je moeite met het maken van je keuze? Ga dan ook eens in gesprek met je verloskundige, zij kan je alles over je bevalling vertellen.

Vertrouwd in je eigen omgeving

We noemden het net al, maar de voornaamste redenen om thuis te bevallen is de privacy en op dit moment in je eigen vertrouwde omgeving zijn. Jij en je partner kunnen dit moment samen zo ontspannen mogelijk maken, zonder verdere afleiding. Thuis bevallen kan echter alleen wanneer er geen bijzonderheden zijn op medisch gebied en je kindje niet geboren hoef te worden via een keizersneden. Heb je groen licht gekregen van de verloskundige om thuis te gaan bevallen? Haal dan zo snel mogelijk de benodigde spullen in huis en zet alles klaar. De verloskundige zal je een lijst geven met alle benodigdheden en taken. Zet bijvoorbeeld het bed op klossen en zet een meubeltje neer voor alle kleine spulletjes die je nodig hebt tijdens de bevalling. Zorg ook dat er eenvoudig warm water gehaald kan worden.

Snelle pijnbestrijding

Zijn er bijzonderheden op medisch gebied? Ligt je kindje in een stuitligging, of verwacht je een meerling? Dan moet je in het ziekenhuis bevallen onder begeleiding van artsen. Vaak word je ook een aantal dagen opgenomen. Vrouwen die er bewust voor kiezen om in het ziekenhuis te bevallen doen dit vaak vanwege de mogelijkheid voor pijnbestrijding. Bij een thuisbevalling zijn waterinjecties mogelijk, in het ziekenhuis is er op dit gebied wat meer mogelijk zoals een ruggenprik en lachgas. Ook kan angst voor de bevalling en pas kunnen ontspannen door aanwezigheid van artsen de reden voor deze keuze zijn. Een bevalling in het ziekenhuis zonder verdere medische bijzonderheden wordt ook wel eens poliklinische bevalling genoemd. Vaak is de kersverse moeder ook binnen niet al te lange tijd daarna weer thuis.


Schrijf je keuzes op

Waar je ook gaat bevallen, het is belangrijk dat jij je altijd op je gemak voelt. Want tijdens de bevalling zelf zal je hard moeten werken, dan wil jij je geen zorgen hoeven maken om wat er om je heen gaande is. Laat de verloskundige daarom weten wat jij het liefste wel en niet wilt tijdens de bevalling door een uitgebreid geboorteplan op te stellen. Je schrijft bijvoorbeeld op wie je wel en niet bij de bevalling wilt hebben en wat jou helpt om te ontspannen. De verloskundige gaat dan samen met jou aan de slag om dit zo goed mogelijk te realiseren.