Een scheiding heeft nou eenmaal veel invloed op een kind. Na een scheiding kan een kind te maken krijgen met allerlei problemen. Dit kunnen psychische problemen zijn, zoals angstgevoelens, maar ook gedragsproblemen, problemen op school of problemen met vriendjes en vriendinnetjes. De kans op deze problemen is vele malen groter bij kinderen van gescheiden ouders dan bij kinderen van wie de ouders nog bij elkaar zijn. Natuurlijk wil je dat jouw kind de scheiding zo goed mogelijk doorkomt en hier zo weinig mogelijk negativiteit van ondervindt. Er zijn een aantal dingen die je kunt doen om je kind te helpen bij het verwerken van de scheiding. In deze blog zetten we er een aantal voor je op een rijtje.

Luister naar je kind en leef je in

Ten eerste is het heel belangrijk om goed naar je kind te luisteren. Misschien denk je dat dit niet zo is, maar kinderen worden graag betrokken in het proces van de scheiding. Dus je kunt gerust aan je kind vragen of hij of zij nog vragen heeft, kinderen blijven hier namelijk vaak mee rond lopen. Vraag ook naar de beleving van je kind en luister goed naar het antwoord. Zo kun je je namelijk inleven in de situatie van je kind, en snap je welke zorgen er ontstaan bij hem of haar. Misschien kun je een aantal zorgen zelfs wegnemen. Als je je inleeft in de belevingswereld van je kind, kan dit hem of haar zeker helpen. Misschien maakt je kind zich wel zorgen over speelgoed of een huisdier. Een kind kan heel anders denken dan jij, dus probeer goed te luisteren en je in te leven in je kind.

Praat met respect over elkaar en werk samen

Een ander ontzettend belangrijk punt is de samenwerking tussen jou en je ex-partner. Maak dus goede afspraken, werk goed samen, maak nooit ruzie waar de kinderen bij zijn en ga respectvol met elkaar om. Dit helpt je kind om erop te vertrouwen dat jullie allebei nog goede ouders kunnen zijn, wat een gevoel van veiligheid geeft. Ook is het ontzettend fijn voor het kind als hij of zij gewoon kan vertellen wat voor leuks er in het weekend is gebeurd bij je ex-partner. Je geeft je kind zo het gevoel dat het van beide ouders mag houden. Als je het lastig vindt om respectvol om te gaan met je partner, kan een scheidingsadviseur je hierbij helpen. Een scheidingsadviseur zoekt namelijk samen met jullie naar oplossingen, in plaats van jullie lijnrecht tegenover elkaar te zetten.

Geef duidelijkheid aan je kind

Duidelijkheid is ook een belangrijk aspect bij een scheiding. Wees open en eerlijk, maar houd hierbij wel rekening met de leeftijd van het kind. Vertel wat er verder gaat gebeuren, hoe dingen geregeld worden en over welke dingen je nog niet helemaal uit bent. Dit helpt je kind om te snappen waar het aan toe is.