De oren van kinderen zijn nog heel fragiel. Ze kunnen gemakkelijker gehoorbeschadiging oplopen dan volwassenen. Daarom is het belangrijk steeds de oren van kinderen te beschermen als ze aan geluid worden blootgesteld.

Gehoorschade voorkomen

Tot 80 decibel is geluid nog wel veilig, maar je mag er ook niet meer dan 8 uur per dag aan worden blootgesteld.De pijngrens ligt rond de 100 decibel. Dan kan het schade toebrengen aan je oren. Acute schade kan ontstaan door een geluid harder dan 140 decibel.

  • Bij het beluisteren van muziek het geluid niet te hoog draaien.
  • Niet te dicht bij luidsprekers of boxen staan.
  • (Mee)roken kan een mindere bloedtoevoer naar je gehoorgang brengen waardoor je op lange termijn ook minder zal horen.
  • Sommige medicijnen brengen gehoorverlies met zich mee.
  • Gezonde voeding die bestaat uit veel antioxidanten en goede vetten zorgen voor bescherming van het oor.

Gehoorbescherming voor kinderen?

Hoe kan je de oren van je kinderen beschermen tegen de geluiden van buitenaf en lawaai?

Types om de oren te beschermen:

Oordopjes speciaal voor kinderen: deze oordopjes zorgen ervoor dat de gehoorgang en trommelvlies beschermt wordt door het lawaai te dempen. Niet zo eenvoudig te gebruiken bij heel kleine kinderen dan ben je beter met een hoofdtelefoon om de oren te beschermen.

Zoals een hoofdtelefoon kapjes om de oren te beschermen:

Deze hoofdtelefoon – beschermer is het beste voor heel kleine kinderen. Deze beschermt het gehele oor tegen het lawaai. Ze zijn ook gemakkelijk op het hoofd van het kind te plaatsen

Wat als er gehoorbeschadiging is bij jouw kinderen

Vermoed je gehoorbeschadiging bij één van je kinderen, ga dan snel bij een audicien langs of doe even een online gehoortest om zeker alles uit te sluiten. Een gehoortest online is gemakkelijk en snel te doen om onmiddellijk gehoorbeschadiging uit te sluiten. Alhoewel om heel zeker te zijn, ga je best nadien even langs bij een audicien.