Tandenknarsen is een aandoening die zowel bij volwassenen als kinderen kan voorkomen. Bij kinderen tussen de 3 en 12 jaar wordt tandenknars het meest vaak waargenomen. Vaak neemt dit naarmate ze ouder worden af. Ze doen dit vaak volledig onbewust in hun slaap. In sommigen gevallen is dit volledig onschuldig, kan het geen kwaad en gaat het vanzelf weer over. Maar het kan ook vervelende gevolgen voor jouw kind opleveren. Neem het probleem dus wel serieus en ga eventueel naar de huis- of tandarts.

Wat is tandenknars?

Tandenknars wordt ook wel bruxisme genoemd. Bij tandenknars worden de kaken over elkaar heen bewogen. Hierdoor schuren de tanden en kiezen dus over elkaar heen. Dit maakt een vervelend schurend en knarsend geluid. Verder kan je kind ook spierpijn in de kaken ervaren. Daarnaast kan tandenknars ook het tandglazuur beschadigen. Hierdoor kunnen de tanden op de lange termijn veel beschadigingen oplopen. Zorg er daarom voor dat je regelmatig naar een tandarts controle gaat en voor een zeer grondige tandverzorging gaat. Gebruik hiervoor een goede tandenborstel, tandpasta en mondspoeling voor de versterking van het tandglazuur. Wanneer je kind vooral in de nacht tandenknarst, kunnen ze hierdoor ook slecht en onregelmatig slapen.

Wat kunnen de oorzaken zijn van tandenknars bij kinderen?

Tandenknarsen kan diverse oorzaken hebben. Toch is de meest voorkomende oorzaak bij kinderen vaak spanning. Wanneer er veel veranderingen afspelen in de hersenen, uit deze spanning en stress zich in tandenknarsen. Zeker bij kinderen met autisme of ADHD komt dit vaak voor. Daarnaast is tandenknarsen erfelijk. Heb je zelf of je partner ervaring gehad met tandenknarsen, dan is er een grote kans dat jullie kinderen dit ook gaan doen.

Wat kun je doen tegen het tandenknarsen van je kind?

In de meeste gevallen gaat tandenknarsen bij kinderen vanzelf weer over. Houd het als ouder toch altijd goed in de gaten. Heeft je kind er veel last van, dan kun je uiteraard actie ondernemen. Ga bijvoorbeeld regelmatig naar de tandarts. Zo kan de tandarts controleren of het tandenknarsen niet te veel de tanden beschadigt. Is dit het geval, dan kan een speciale gebitsbeschermer of bitje worden aangeraden. Wanneer het zeker is dat het tandenknarsen veroorzaakt wordt door intense spanning en stress, is het verstandig om verder met een arts hiernaar te kijken. Ga bijvoorbeeld met je kind naar een ontspanningstherapie of een bepaalde rustgevende sport.