Sinds ik het artikel over mixers heb gepubliceerd, heb ik eigenlijk meer vragen over keukenmachines dan over mixers. Blijkbaar is het onderwerp keukenmachines een belangrijk onderwerp voor jou, daarom heb ik er zo lang over gedaan met dit artikel. Ik heb het uitgeprobeerd, vrienden, familie en lezers gevraagd naar hun ervaringen. Allereerst moet ik het verschil tussen een mixer en een foodprocessor nogmaals uitleggen. Een mixer heeft vloeistof nodig om ingrediënten te verwerken tot fijne smoothies, puree of pasta’s. Een keukenmachine daarentegen kan ingrediënten fijn pureren zonder vloeistoffen toe te voegen. Dit is de makkelijkste manier om het verschil uit te leggen: ik gebruik mijn mixer voor smoothies (= vloeibaar) en mijn keukenmachine als ik dadels, peulvruchten of ander voedsel wil pureren zonder vloeistof of als ik deeg wil kneden voor cake of brood. Als ik bijvoorbeeld energieballen maak, worden alleen vaste ingrediënten in het deeg gebruikt. Een blender heeft noch de kracht noch het juiste mes om dit af te breken. Aan de andere kant kan een keukenmachine smoothies niet zo fijn pureren als een blender.

Functies, welke zijn er?

Dus als je graag hummus, puree, cakebeslag etc. maakt, dan is een foodprocessor zeker een goede investering. De basisfunctie van een keukenmachine is het hakken van rauwe groenten, bijvoorbeeld groenten, fruit of kruiden. Als dit het allerbelangrijkste voor je is, dan kun je lekker achterover leunen en ontspannen, want deze functies vind je al terug in de echt betaalbare toestellen. Als je keukenmachine echter gerechten als hummus, cake of brooddeeg of zelfs amandelboter moet kunnen produceren, is investeren in een zeer goedkoop apparaat niet langer voldoende. De meeste van de betere en duurdere keukenmachines hebben ook verschillende messen die zelfs kunnen worden gebruikt om rauwe groenten van verschillende groottes te raspen of te snijden. Bovendien worden de topapparaten zelfs geleverd met een citruspers.

Waar opletten?

Als je hebt besloten om een ​​keukenmachine te kopen, dan raad ik je aan om speciale aandacht aan deze dingen te besteden: Prestatie Grootte / capaciteit Functies Extra’s zoals diverse messen en opzetstukken Prestatie Als je je keukenmachine wilt blootstellen aan moeilijke klussen, zoals amandelboter, dadels of zware cake of brooddeeg, dan is de prestatie erg belangrijk. De Thermomix heeft 500W en maakt vrijwel probleemloos amandelboter en maakt ook zwaar deeg zoals gistdeeg. Naar mijn mening lukt het echter niet met hummus en is het hakken van dadels of energieballen geen plezier meer met Thermi. Ik raad je aan om een ​​machine te gebruiken met een uitgangsvermogen van 600W of meer, als je van plan bent grotere dingen met je apparaat te doen. De Magimix 5200XL * heeft 1100W, wat betekent dat de consistentie van hummus en co. Beter is dan die van de Thermomix.

Grootte / capaciteit

Als u slechts af en toe een shredder gebruikt, zijn kleine apparaten, in speciaalzaken vaak “mini” genoemd, zeker voldoende voor u. Als je echter een heel gezin voedt of een persoon van 2 meter zoals ik, dan zou je een apparaat moeten kopen met een bepaalde capaciteit. Het zou twee liter moeten zijn voor een gezinsapparaat.

Functies

De meeste keukenmachines hebben maar één fase, wat me in eerste instantie een beetje vreemd leek omdat ik gewend was aan verschillende fasen van blenders. De goede apparaten hebben ook een “puls” -functie, wat belangrijk is om korte maar sterke impulsen te geven of om noten en kruiden maar heel kort te hakken en niet te verwerken tot meel of pap.

Extra’s

De grotere en duurdere apparaten worden meestal geleverd met toffe extra’s zoals een citruspers of raspfuncties. Als dat voor jou niet zo belangrijk is, dan ben je van harte welkom om terug te vallen op kleinere modellen met minder franjes. Helaas gaan hoge prestaties en toeters en bellen vaak hand in hand, zodat u passende opslagruimte in de keuken, zolder of kelder moet plannen.