Als aanstaande moeder is het belangrijk om je voor te bereiden op de bevalling. Een vroedvrouw kan je hierbij helpen. Maar wat doet een vroedvrouw eigenlijk en wat moet je nog meer regelen voor de bevalling? In dit artikel geven wij antwoord op deze vragen en meer, zodat jij goed voorbereid de bevalling ingaat.

Wat is een vroedvrouw?

Een vroedvrouw is een professional in de geboortezorg die ondersteuning biedt aan aanstaande ouders tijdens de zwangerschap, bevalling en kraamperiode. Een vroedvrouw heeft een medische achtergrond en kan medische controles uitvoeren, advies geven over voeding en levensstijl, en begeleiden bij de bevalling. Ook kan een vroedvrouw ondersteuning bieden bij het geven van borstvoeding en de zorg voor de baby.

Waarom een vroedvrouw inschakelen?

Het inschakelen van een vroedvrouw heeft vele voordelen. Een vroedvrouw kan helpen bij het opstellen van een geboorteplan, zodat je wensen en verwachtingen voor de bevalling duidelijk zijn. Ook kan een vroedvrouw je geruststellen en ondersteunen tijdens de bevalling. Daarnaast kan een vroedvrouw je adviseren over gezonde voeding en levensstijl, en kan zij helpen bij problemen rondom borstvoeding.

Wat moet je regelen voor de bevalling?

Er zijn een aantal zaken die je moet regelen voordat je gaat bevallen. Zo moet je op tijd een kraampakket in huis hebben met benodigdheden voor de bevalling en kraamperiode, zoals kraamverband en desinfecterende zeep. Ook is het belangrijk om een vluchtkoffer klaar te zetten met spullen voor jou en de baby, voor het geval je onverwachts naar het ziekenhuis moet.

Daarnaast is het verstandig om een geboorteplan op te stellen, waarin je je wensen en verwachtingen voor de bevalling op papier zet. Bespreek dit plan met je vroedvrouw en verloskundige, zodat zij op de hoogte zijn van jouw wensen en hier rekening mee kunnen houden tijdens de bevalling.

Wat gebeurt er tijdens de bevalling?

Tijdens de bevalling zijn er verschillende fases. In de eerste fase, de ontsluitingsfase, worden de baarmoedermond en de baarmoederhals zachter en wijder gemaakt, zodat de baby geboren kan worden. In de tweede fase begint de eigenlijke bevalling en wordt de baby geboren. In de derde fase wordt de placenta geboren.

Een vroedvrouw kan je tijdens de bevalling ondersteunen en begeleiden. Zo kan zij je helpen bij het opvangen van de weeën, advies geven over houdingen en ademhalingstechnieken, en ondersteunen bij het persen. Ook kan een vroedvrouw medische controles uitvoeren en in overleg