Tijdens een bijzonder moeilijke therapiesessie, gooide een man onlangs zijn handen in de lucht en riep: “Dit is hopeloos. Het zal nooit veranderen. We zijn gedoemd.”

Wanneer een koppel betrokken is bij een emotioneel beladen therapiesessie, realiseren ze niet dat het de cyclus, de kringloop van hun vernietigende gedrag, de vijand is – en niet de ander. Ze zitten vast in een cyclus die een vreemde grip op hun geeft en vastgeketend is in de herhalen van reactie en gedrag die onrust en afstandelijkheid in hun relatie veroorzaakt.

Het komt veel voor dat mensen die jarenlang rondjes draaien rond dezelfde kwesties hun gedragspatronen aanzien voor de relatie op zich. Ze realiseren niet dat deze destructieve kringloop van gedrag slechts een automatische reactie is op een diepere, kwetsbaardere behoefte dat elke persoon in de relatie hard probeert te beschermen.

Kwetsbare gevoelens zijn het resultaat van pijnlijke levenservaringen. We hebben allemaal situaties beleefd die pijnlijk of kwetsend waren. We onderdrukken deze gevoelige emoties instinctief of bouwen er een muur omheen omdat ze te overweldigend of pijnlijk zijn om te verkennen. Onze partner zal iets doen of zeggen dat de vinger op de gevoelige plek legt, en zonder dat we het doorhebben, reageren we op een bepaalde manier uit zelfbescherming.

Het kost tijd om alle verdediging en gedrag weg te ruimen. Mensen zijn vaak te angstig om vertrouwen te hebben dat hun partner hun tegenmoet komt. Of ze kunnen zich afvragen of er binnen hun een angstig gedeelte is die in het geheim de drempel vormt zodat ze hun partner niet kunnen binnenlaten. Ze denken vaak ten onrechte dat het veiliger is om hun partner niet te vertrouwen, en houden dus afstand in plaats van open te zijn. Dus houden ze het alarmsysteem op scherp zodat hun partner niet te dichtbij kan komen. Het ironische is dat deze intimiteit precies is wat we allemaal willen, maar we sluiten onszelf af ervoor.

Het kan wat werk kosten in relatietherapie om de bruggen naar je partner weer op te bouwen, maar als je jezelf toestaat om met het proces mee te gaan, kan het eindresultaat je meer geluk opleveren dan je ooit voor mogelijk had gehouden.

De Psycholoog – Een goede relatietherapeut